
دکتر مجید راهرو زرگر، مسئول راه اندازی گروه علوم پایه کاربردی
گروه علوم پایه کاربردی
اهمیت محوری علوم پایهای بر هیچ کس پوشیده نیست. یک جرقه در ذهن یک فرد میتواند منجر به انجام یک تحقیق پایهای شده و شاید نتایج این تحقیق در آینده وضعیت کشور را متحول کند. علوم پایه از نظر فرهنگی و اقتصادی دارای اهمیت است و حمایت دولتها از آن ضروری است. تحقیقات پایهای به دنبال کشف علل و چیستی است، لیکن تحقیقات کاربردی با هدف یافتن راهحل برای یک مشکل خاص انجام میشوند. صنایع به دلیل سوددهی کوتاه مدت تحقیقات کاربردی به خوبی از علوم کاربردی و فرآیند توسعه حمایت میکنند ولی تحقیقات پایهای به دلیل طولانی مدت بودن و غیرقابل پیشبینی بودن زمان بازگشت سرمایه یا سوددهی اقتصادی، مورد توجه صنعت و بخش خصوصی قرار نمیگیرند و لذا دولتها و دانشگاهها تنها حامیان اصلی علوم پایه هستند. تجربه دولت آمریکا در حمایت مالی از علوم پایه از ۱۹۴۵ و پشت سر گذاشتن ژاپن در اوایل ۱۹۹۰ و نیز تداوم حمایت از علوم پایه در شرایط سخت اقتصادی اتحاد دو آلمان شرقی و غربی در دهه ۹۰ میلادی، نشان میدهد که در کشور ما نیز جهت پیشرفت میبایست دیدگاه خود را در مورد چگونگی حمایت مالی و همچنین انتظارات خود از علوم پایه تغییر دهیم زیرا ماهیت وجودی علوم پایه ارتباطی با کاربرد ندارد بلکه وظیفه آنها تولید دانش است و بنا به فرموده مقام معظم رهبری:
در کشور ما علوم پایه که مبنای تحول علمی در هر کشوری است در درجهی دوم قرار گرفته است. علوم پایه عنصر اصلی در پیمودن مسیر ما به سمت قله افتخار و عزت علمی کشور است و برای رسیدن به آن روز باید به گونهای علوم پایه را گسترش دهیم که دانستن علومی مثل ریاضیات، فیزیک و شیمی به یک عرف تبدیل شود.
اهداف ایجاد گروه علوم پایه کاربردی:
با توجه به این امر که علوم پایه اساس و پایه علوم کاربردی است لذا پیشرفت و گسترش این زمینه از علم می تواند منجر به پیشرفت های چشم گیری در زمینه علوم کاربردی و به تبع آن علوم مهندسی، زیستی، اقتصاد و سایر علوم مرتبط گردد. در عین حال برخی مباحث نظری صرف و مجرد ریاضی که ظاهرا هیچ ربطی به مسائل عملی و کاربردی ندارند ناگهان بهکار رشتههای دیگر میآیند. یکی از نمونههای معروف این امر کاربرد جبر ماتریسی توسط هایزنبرگ فیزیکدان آلمانی در کارهای مکانیک کوانتم است. همچنین بایستی به این نکته توجه کنیم که در بسیاری از موارد این علوم کاربردی است که جهت رفع نیازهای جامعه بشری می تواند مسایلی را پیش روی دانشمندان و محققین علوم پایه بگذارد که این امر میت واند کمک شایانی برای پیشرفت و گسترش علوم پایه باشد. بنابراین تعامل بسیار نزدیکی بین علوم پایه، علوم کاربردی و مهندسی موجود است و با توجه به ماهیت دانشگاه فناوری های نوین سبلان و رشته های تحصیلی موجود در این دانشگاه نیاز مبرمی در جهت گسترش و ایجاد علوم پایه، بخصوص علوم پایه ریاضی و کاربردهای آن در دانشگاه احساس می شود. در این راستا بر حسب اولویت های دانشگاه، تاسیس رشته هایی مانند محاسبات نرم، الگوریتم و محاسبات و ریاضی کاربردی شاخه ریاضی و فیزیک می تواند کمک قابل توجهی در راستای برآورد اهداف علمی و تربیت نیروهای متخصص و کارامد جهت پیشرفت کشور بنماید.
که ظاهرا هیچ ربطی به مسائل عملی و کاربردی ندارند بطور غیرمنتظرهای بکار رشتههای دیگر میآیند. یکی از نمونههای معروف این امر کاربرد جبر ماتریسی توسط هایزنبرگ فیزیکدان آلمانی در کارهای مکانیک کوانتم است. همچنین بایستی به این نکته توجه کنیم که در بسیاری از موارد این علوم کاربردی است که جهت رفع نیازهای جامعه بشری می تواند مسایلی را پیش روی دانشمندان و محققین علوم پایه بگذارد که این امر میتواند کمک شایانی برای پیشرفت و گسترش علوم پایه باشد. بنابراین تعامل بسیار نزدیکی بین علوم پایه، علوم کاربردی و مهندسی موجود است و با توجه به ماهیت دانشگاه فناوری های نوین سبلان و رشته های تحصیلی موجود در این دانشگاه نیاز مبرمی در جهت گسترش و ایجاد علوم پایه، بخصوص علوم پایه ریاضی و کاربردهای آن در دانشگاه احساس می شود. در این راستا بر حسب اولویت های دانشگاه، تاسیس رشته هایی مانند محاسبات نرم، الگوریتم و محاسبات و ریاضی کاربردی شاخه ریاضی و فیزیک و... میتواند کمک قابل توجهی در راستای برآورد اهداف علمی و تربیت نیروهای متخصص و کارامد جهت پیشرفت کشور بنماید.
- رشته
- وضعیت رشته ها
رشته
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد. کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته، حال و آینده شناخت فراوان جامعه و متخصصان را می طلبد تا با نرم افزارها شناخت بیشتری را برای طراحان رایانه ای علی الخصوص طراحان خلاقی و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد. در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها و شرایط سخت تایپ به پایان رسد وزمان مورد نیاز شامل حروفچینی دستاوردهای اصلی و جوابگوی سوالات پیوسته اهل دنیای موجود طراحی اساسا مورد استفاده قرار گیرد.
وضعیت رشته ها
- تست
- تست
- تست
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است: